Instalacija lokalnog servera na windowsima. MAMP

Instalacija MAMP-a na windowsima je jednostavna tako da tu stvarno neće biti problema. Bolje pitanje je zašto ili što je MAMP? Da bi išta napravili u WordPressu treba vam server. Sad ako ste zakupili hosting, bravo ne treba vam lokalni server. Ovo nije baš skroz točno. Naravno bolje je lokalno raditi sve pa tek onda deploy-ati online na server, ali nitko vam ne brani direktno instalirati WordPress na server i tamo raditi što god trebate s vašom WordPress stranicom. Nije da nikad nisam i sam direktno radio na serveru. 

Ok što nam je potrebno?

Treba vam lokalni server. Kojeg odabrati? E to prepuštam vama. Možete probati više njih (WAMP, XAMPP, LAMP, MAMP, Bitnami…) , ali u ovom slučaju instalirat ću MAMP na windowsima. Bit će i verzija za ios, možda i za linux. Ovisi o raspoloženju. Sve instalacije su bezbolne i jednostavne.
Na https://www.mamp.info/en/ stranici odaberete download. Instalacija ne bi trebala biti problematična, samo klikate next i MAMP će se instalirati na vaše računalo. Nakon instalacije pokrenite ga. Prilikom pokretanja automatski će se pokrenuti Apache server i MySQL server. U slučaju da bezobraznik nije automatski pokrenuo, kliknite dolje u desnom uglu Start Servers.
U vašem pregledniku/browseru upišite localhost i sljedeće sto bi trebali vidjeti jest nešto slično ovome, naravno ovisi da li ovo čitate mjesec, godinu ili 5 godina nakon što sam ovo napisao.
Instalacija MAMP-a uspješno

 

To bi bilo sve. Vaš lokalni server je instaliran. Sljedeći korak je kreiranje baze i instalacija WordPressa, ali to ćemo ostaviti za sljedeći post Kako instalirati WordPress lokalno, MAMP

Samo za kraj ako vas zanima gdje se nalazi folder u koji možete spremati fileove odnosno gdje ide instalacija WordPressa to je C:/MAMP/htdocs, naravno ako ništa mijenjali putanje instalacije. Ja nakon instalacije imam običaj obrisati sve što se nalazi u htdocs folderu (Ne brisati htdocs folder samo fileove i foldere unutar njega!!!). Nakon brisanja ako upišete opet localhost u browser pogled će sada biti ovakav.

Instalacija MAMP-a uspješno

MAMP je samo za WordPress?

Zaboravio sam jednu stvar. Lokalni server nije koristan samo ako se bavite developmentom WordPressa, možete ga koristiti i za druge aktivnosti poput programiranja u PHP-u, Pythonu, kreiranja baza MySQL i drugo. Pogledajte sliku
MAMP for macOS and Windows

Eto toliko od mene. Sretan i uspješan development vam želim. Bez puno bugova i featurea.