Besplatne slike za blog i društvene mreže?

Zadnjih nekoliko dana stalno slušam i vidim kako prijatelji, poznanici i oni drugi koriste na svojim profilima i blogovima fotografije za koje sam 99% siguran da nisu besplatne, tj. da nisu plaćene. “Kako misliš nisu besplatne? Pa upisao sam u Google besplatne slike? Pa zar nisu sve slike na internetu besplatne?”

Besplatne slike

Pa dragi moji prijatelji i oni drugi morat ću vas šokirati ali postoji nekoliko vrsta fotografija/slika ili kako ih već želite zvati. Jedne su one koje vam netko ustupi da slobodno/besplatno koristite neograničeno puta u svojim komercijalnim ili nekomercijalnim projektima (nemojte zamijeniti ovo da koristite u komercijalne svrhe pa da te iste fotografije preprodajete) i one druge fotografije za koje morate platiti ili agenciji koja “iznajmljuje” te slike u ime autora (vlasnika) te fotografije ili direktno od samo vlasnika.

Gdje nabaviti besplatne slike za blog ili društvene mreže?

“Jao pa što ću sad?” Dragi moji upoznat ću vas s par linkova gdje možete besplatno, dakle bez da platite ikome išta slobodno i bez brige koristite te slike. Naravno u trenutku pisanja ovog teksta navedene stranice zaista nude besplatno preuzimanje fotografija svojih korisnika svima koji to žele pod CC0 Creative Commons Free for commercial use No attribution required licenci. Zato vam uvijek preporučujem bez obzira na to što vam ja kažem ili čujete na cesti, u tramvaju ili gdje već, pročitate pravila na samoj stranici.

Navedene stranice ne pišem po nekakvom redoslijedu koja je bolja ili lošija već random, a na vama je da odlučite koja je najbolja za vas.

Pixabay

Besplatne slike Pixabay

Pexels

Besplatne slike Pexels

Unsplash

Besplatne slike Unsplash

Stocksnap

Besplatne slike Stocksnap

Ova četiri portala koristim svakodnevno i moram priznati nemam potrebe za drugima. Danas je moguće naći dvadesetak ako ne i više portala za besplatne slike, ali mislim da nemate potrebe baš otkrivati sve njih. Osim ovih prvih koje koristim svakodnevno navest ću vam još par stranica koje sam znao koristiti u nekim davnim vremenima.

Morguefile

Picjumbo

Allthefreestock

Publicdomainarchive

Kaboompics

Sad kad sam vam objasnio nemate više izgovor nisam znao ili znala. Vjerojatno ste na kavi čuli od drugih da se ne morate brinuti, da nema šanse da vas nađu i slično. Nemojte riskirati da platite kaznu zato što ste nekome ukrali fotografiju. Na navedenim portalima imate dovoljno fotografija za sve vaše potrebe od postanja na društvenim mrežama, Facebook, Twitter i drugi pa do web stranica/blogova.